Black Horror: The Revolutionary Act of Subverting the White Gaze

söndag 7 okt kl 14:00Zita 
Sen Spencer Williams Son of Ingagi till Jordan Peeles Get Out har bioduken konsekvent fungerat som en plats för förändring åt filmskapare av det afrikanska ursprunget.

I denna föreläsning fokuserar vi på den svarta filmhistorien och tittar närmare på den märkliga genren "Black Horror". Genom kamerans maskineri har historier om spökerier, demoniska besittningar, vampyrism och hoodooritualer som gått överstyr blivit en filmmetafor för kolonisering, och rasismens pris på det svarta psyket. Oavsett om det är Blaxploitationklassiker som Blacula och Sugar Hill, eller efterföljare som Candyman och Spike Lee's Da Sweet Blood of Jesus, är "Black Horror"-filmer ett historiskt motståndsverktyg som ständigt varit närvarande inom en ihärdigt diskriminerande kultur.

Dianca Potts presentation ger en fascinerande insyn i "Black Horror"-berättelser. Samtidigt lyfter hon fram och belyser anmärkningsvärda filmer inom genren under filmens långa historia. Med den visuella, kulturella och historiska perpektiven som diskuteras, kommer denna presentation otvivelaktigt att åskådliggöra vad som händer när underkastelse är undergrävt, och vilka historier som kan berättas när den vita blicken rubbas från sin mittpunkt.

Dianca London Potts är författare och online redaktör för Well-Read Black Girl. Hon har skrivit för bl.a. The Village Voice och Vice. Hennes memoarer "Planing for the Apocalypse" släpps på 37Ink inom kort och ni kan följa hennes funderingar på Twitter via @diancalondon

Tips! Missa inte att seminariet följs av en visning av Blaxploitationskräckfilmen Sugar Hill.

Seminariet är på engelska och hålls i samarbete med ABF Stockholm och Miskationic Institute of Horror Studies

OBS! Du behöver inte medlemskort för att gå på seminariet.

Gäst