WOMEN IN HORROR 2023 PROGRAM OCH BILJETTER SLÄPPTA!


Idag släpper vi äntligen program och biljetter till Women in Horror 2023. Festivalen ordnas den 31 mars till 2 april på ZITA, KLARABIOGRAFEN och INDIO STUDIOS. Det är den största upplagan av festivalen vi hittills har arrangerat. Det blir en helg fullmatad med filmer om häxor, demoner, rysliga brott och mardrömmar. Under festivaldagarna bjuder vi på galapremiärer, Q&A med internationella gäster, klassiker, kortfilmer och panelsamtal. I år äger festivalen rum på Zita, Klarabiografen och Indio Studios. 

VÄLKOMMEN TILL WOMEN IN HORROR 2023

2023 är det sjätte gången som SIFFF – Monsters of Film arrangerar Women in Horror, genrefilmfestivalen där hela programmet består av filmer skapade av kvinnliga regissörer, manusförfattare och producenter.  Women in Horror är grundat i en internationell gräsrotsrörelse med syftet att främja kvinnliga filmskapare inom skräck, fantasy, thrillers och annan genrefilm. Vårt mål är att ge en plats för kvinnor att presentera sina verk, att mer film skapad av kvinnor ska inkluderas i det allmänna filmutbudet och att genrefilmens status ska höjas.

HÄXOR – Är de feministiska hjältinnor eller monster? 

Häxornas status är sedan urminnes tider ett hett debattämne. Är de läkekunniga kloka gummor eller ondsinta barnaslukerskor? Vilken plats har häxorna idag? Häxor har sedan stumfilmens tid varit närvarande i film och gestaltats i olika former, från att fungera som ett komiskt element till att uppenbara en övernaturlig skrämmande kraft. I De Fem Djävlarna av Léa Mysius utforskar den sjuåriga Vicky sin familjs mörka förflutna med hjälp av sina doft-häxkonster. Elise Finnerty berättar i The Ones You Didn’t Burn hur syskonen Nathan och Mirra möter uråldriga häxkrafter när de återvänder till sin bortgångne faders gård.

TRAUMA – När minnet av hemska upplevelser fastnar i kroppen.

Ordet trauma betyder skada, en chockartad och smärtsam upplevelse som skapar så mycket stress och överväldigande känslor att de blir svåra att hantera. Minnet av traumat fastnar i kroppen, tar över kommandot och förstör tillvaron. Trauma kan ges olika uttryck och former i film och konst, det kan förkläs till hemska monster, skildras som förföljande mardrömmar eller som en karaktärs sjukliga mentala tillstånd. Att skapa och visualisera, med skräckfilm eller med skräck-konst, sina upplevelser av våld, övergrepp eller katastrofer kan vara ett sätt att läka och väcka förståelse. Skräckfilmer och konst kan också få publiken att reflektera över och bearbeta sina egna traumatiska upplevelser. I Sci-fi thrillern Blank av Natalie Kennedy tvingas författaren Claire att börja minnas sin otäcka barndom av ett korrupt AI system. I Blaze skildrar konstnären Del Kathryn Barton hur en ung flicka, som bevittnat ett mord, flyr sina obehagliga minnen in i färgstarka fantasier där hon hämtar kraft att läka sig själv. I samband med visningen av Blaze den 2 april kommer konstnären Mia Makila introducera filmen och berätta om egna erfarenheter av att bearbeta traumatiska minnen med konstnärliga uttryck.

Filmer som är inkluderade i Women in Horror 2023 är:
Blank av Natalie Kennedy
Blaze av Del Kathryn Barton
De fem djävlarna av Léa Mysius In My Skin av Marina De Van
Marerittet av Kjersti Helen Rasmussen
The Eternal Daughter av Joanna Hogg
The Ones You Didn’t Burn av Elise Finnerty
American Psycho av Mary Harron
Kortfilmspaket


Kortfilmspaket inkluderar följande filmer:
First Blood av Olivia Loccisano Galatea av Arvida & Hampus Byström
Ginny Reaper av Niamh McKeown
In the Flesh av Daphne Gardner
Sabbath av Alexandra Mignien
Skitväder av Jessica Laurén
Stop Dead av Emily Greenwood
The Möbius Trip av Simone Smith
Voices av Abbie Lucas

Women in Horror Onlinepass finns att köpa på www.drakenfilm.se/WiH från och med fredag 31 mars.

BILJETTER FINNS HÄR!