Seneca

Den som är modig är fri.

Den stoiske filosofen och dramatikern Lucius Annaeus Seneca har sedan länge tjänstgjort som mentor och rådgivare till Nero. Att hålla sig på god fot med makten har gjort Seneca lika stormrik som ifrågasatt. Hans en gång så formbara skyddsling Nero har nämligen vuxit upp till en maktfullkomlig, burdus och paranoid kejsare. Ett mansbarn som styr riket efter eget huvud och kan döma vem som helst till döden när andan faller på. Det senaste offret för Neros förföljelsemani är Seneca.

Inget kan förbereda dig på den utflippade extravaganza av vältalighet, våld och vågade val som är Seneca. Robert Schwentkes (Der Hauptmann, The Divergent Series, Red) film sprakar av färgstarka scenerier, uppfinningsrikt filmade av den belgiske fotografen Benoît Debie som är känd från sitt nära samarbete med Gaspar Noé i till exempel Irreversible, Love och Enter the Void.

Filmen flödar av verbala dueller utkämpade mellan välmatchade motståndare. För manus står Schwentke och Matthew Wilder, med åtskillig dialog direkt från Senecas bevarade skrifter. I huvudrollen ser vi den som alltid lysande John Malkovich. Han får gott sällskap av Tom Xander (Jolt) i rollen som Nero och skådespelare som Geraldine Chaplin (Barnhemmet), Andrew Koji (Bullet Train), Mary-Louise Parker (Red) och Julian Sands (The Ghosts of Monday) i mindre roller. Det är givetvis bitterljuvt att se Sands i vad vi nu sorgligt nog vet blev en av hans sista roller.

Seneca visas på nyligen återöppnade Bio Fågel Blå och på Bio Aspen.

Visning: 16/10 kl. 19:30 Fågel Blå
Köp dina biljetter till Fågel Blå här!

Visning: 17/10 kl. 20:15 Bio Aspen
Köp dina biljetter till Bio Aspen här!