Friday The 13th: Part2 + The Final Chapter – DOUBLE BILL

Vad passar bättre än att starta årets SIFFF – Monsters of Film just på fredagen den 13 oktober med två olycksbådande filmer ur Friday The 13th-serien i en double bill!

-> Två långfilmer! Friday The 13th – Part 2 och Friday The 13th: The Final Chapter.
-> Friday The 13th-Quiz med fina priser!
-> T
ävling om bästa Friday the 13th-outfit!
->
Friday The 13th-bar i Bio Rios foajé!

Fredagen den 13:e har sedan den första filmen 1980 utmynnat i inte mindre än tolv slasherfilmer, en tv-serie, romaner, serietidningar och tv-spel. Franchisen fokuserar främst på karaktären Jason Voorhees, som sägs ha drunknat som pojke vid Camp Crystal Lake. Det ryktas att det sedan dess vilar en förbannelse över sjön som senare leder till att en serie massmord begås i omgivningarna. Jason är med i alla filmer i serien, antingen som mördaren eller som motiv för morden.

Originalfilmen, skapad för att casha in på framgången med Halloween (1978) skrevs av Victor Miller och producerades och regisserades av Sean S Cunningham. Den spelades in 1979 och gick upp på biodukarna den 9 maj 1980. Filmerna har spelat in över 468 miljoner dollar i biljettkassorna världen över och var den mest inkomstbringande skräckserien genom tiderna, fram till dess att Halloween (2018) släpptes.


Friday The 13th: Part 2 (1981)

Sektion: Klassiker  Genre: Skräck, slasher  Regi:  Steve Miner  Manus: Ron Kurz, Victor Miller, Sean S. Cunningham  Land: USA  År: 1981  Medverkande: Betsy Palmer, Amy Steel, John Furey  Längd: 87 min   Engelskt tal, svensk text

Jason gör debut, ingen går säker vid Camp Crystal Lake!

Part 2 av Fredagen den 13:e -serien utspelar sig fem år efter den första filmen och följer en liknande premiss som del 1, med en okänd stalker som dödar en grupp ungdomar. Det är i denna film vi träffar Jason Voorhees för första gången. Han sågs i den första filmen endast i tillbakablickar och hallucinationer. Här använder Jason en gammal jutevävssäck för att dölja ansiktet. Den ikoniska hockeymasken kom först i den tredje filmen.

Ursprungligen var Fredagen den 13:e – part 2 tänkt att vara en antologifilm baserad på myterna kring olycksdagen fredagen den 13, men den första filmens popularitet gjorde att filmskaparna valde att fortsätta att bygga vidare på historien och mytologin kring Camp Crystal Lake. Ingen blev besviken!


Friday the 13th: The Final Chapter (1984)

Sektion: Klassiker  Genre: Skräck, slasher  Regi:  Joseph Zito  Manus: Victor Miller, Ron Kurz, Martin Kitrosser  Land: USA  År: 1984  Medverkande: Erich Anderson, Judie Aronson, Peter Barton  Längd: 91 min   Engelskt tal, ej text

Jason slaktar vidare, både tonåringar och barnfamiljer!

Friday the 13th: The Final Chapter är den fjärde delen i berättelsen om Jason Voorhees och följer en till synes död Jason som flyr från ett bårhus och återvänder till Camp Crystal Lake för att fortsätta sin mördarrunda. I filmen dyker Tommy Jarvis (Corey Feldman) upp för första gången, en karaktär som senare skulle göra framträdanden i två uppföljare.

Filmen var, som titeln avslöjar, tänkt att bli den sista delen av serien. Producenten Frank Mancuso Jr ville avsluta franchisen eftersom han kände att ingen respekterade honom för hans arbete oavsett hur mycket pengar filmerna drog in, samtidigt som han ville arbeta med andra projekt. Paramount Pictures stödde beslutet, eftersom de var medvetna om den minskande intresset för slasherfilmer. Därför marknadsfördes filmen som ”The Final Chapter”. Filmens  framgång på biograferna ledde dock till ytterligare en uppföljare, Fredagen den 13:e – Del 5 (1985). Senare följd av ytterligare sex uppföljare och en omstart.

Friday the 13th: The Final Chapter fick generellt negativa recensioner från kritiker vid tidpunkten för släppet, men har i efterhand kommit att anses vara ett av de starkare bidragen i serien.


Visning: 13/10 kl. 20:30 och 22:00 på Bio Rio

Köp dina biljetter här! En biljett – två filmer!