Om Monsters of Film


Monsters of Film är Stockholms första bestående genrefilmfestival med fokus på skräck, science fiction, det fantastiska, det upprörande, det provocerande, det suggestiva, det surrealistiska och konstnärliga, men framförallt monster.

Genrefilmen har sedan filmens begynnelse symboliserat viktiga delar i hur människor ser på och tolkar vad som händer i samhället. Ofta handlar det om en rädsla för det främmande, en oro för framtiden och ett sätt att konkretisera något oklart och abstrakt. Genrefilmen är, på samma sätt som all annan film, inte bara utrymme för nöje och underhållning och vi hoppas kunna bidra till att höja genrefilmens status (om än så lite) i det kulturella rummet. Med Monsters of Film vill vi inte bara underhålla med filmvisningar på temat enligt ovan, utan även diskutera varför filmerna gjorts och vad de innebär för både dåtid och samtid.

Monsters of Film har funnits sedan 2012 och arrangeras av ett team av eldsjälar samt med distributionsbolaget Njutafilms som huvudarrangör tillsammans med ett antal samarbetsparter.

 

Monsters of Film arrangeras från och med 2018 av nya bolaget Monsters of Film AB, som startats för att kunna koncentrera sig enbart på festivalen och dess kringarrangemang.


Inför 2018 års festival kommer vi att hålla ett sidoarrangemang kallat Women in Horror den 25-25 februari, för att hylla kvinnliga skräckfilmsskapare genom och som en del av det internationella nätverket WIHM (Women in Horror Month).

För tredje året kör vi Women in Horror i Sverige. Under två dagar kommer det att visas nya långfilmer, ett internationellt kortfilmspaket och hålla seminarium kring kvinnligt skräckskapande. Minifestivalen kommer att äga rum på Klarabiografen på Kulturhuset i Stockholm. Visningarna sker på helgen från dag till tidig kväll. Monsters of Film samarbetar med den internationella organisationen WOMEN IN HORROR MONTH kring samtliga evenemang. Arbetet med Women in Horror Month är ideellt och ickevinstgivande. Utöver detta samarbetar vi med Njutafilms AB, Klarabiografen och ABF Stockholm – som stödjer oss
med marknadsföring och bidrag till gäster.

Women in Horror Recognition Month är ett internationellt nätverk (startat i USA) som arbetar med att under en hel månad (februari) uppmärksamma kvinnliga skräckfilmsskapare; filmregissörer, skådespelerskor, producenter, ljudtekniker, designers, projektledare, entreprenörer m.m. År 2014 utökades Women in Horror Month och inkluderar nu även Sverige, och Monsters of Film valde att bära fanan som första skandinaviska land att bli certifierade med Women in Horror Month-stämpeln.


monstersoffilm.se
facebook.com/monstersoffilm
twitter.com/MonstersofFilm
instagram/monsters_of_film
#mofsthlm #mof17 #monstersoffilm

njutafilms.com