Biljetter och program släppta!


Äntligen är programmet och biljetterna till Women in Horror-festivalen 2022 släppta!

WOMEN in HORROR filmfestival ordnas den 4-6 mars på ZITA och KLARABIOGRAFEN i Stockholm och 4 mars – 4 april ONLINE för hela Sverige.

 

Festivalen startar med exklusiv förhandsvisning av RUVA (the Hatching) av Hanna Bergholm på Zita fredagen den 4 mars kl 20. Samtidigt öppnas vår vår fullmatade online-sektion där skräck-och fantasyälskare över hela Sverige kan ta del av festivalens teman fram till den 4 april. Lördag-söndag den 5-6 mars fortsätter filmvisningarna på Klarabiografen.

 

2022 är det femte gången som Monsters of Film arrangerar filmfestival på temat Women in Horror. En internationell gräsrotsrörelse med syftet att främja och belysa kvinnliga skapare inom skräck, fantasy och annan genrekultur. I år visar vi 5 filmer på biograf och 10 filmer online. Festivalens olika teman är:

Lucile Hadzihalilovic retrospektiv

I fokus för vår retrospektiv har vi en regissör som redan med debuten La bouche de Jean-Pierre etablerade sig som en egensinnig skapare av filmer som inte liknar något annat. Mörkt drömska kvalitéer förenas med ett formsäkert bildspråk i berättelser som ofta cirklar kring barndomens slut. Hadzihalilovic var 2004 den första kvinna som vann bronshästen för bästa film på Stockholms internationella filmfestival för Innocence. Under Women in Horror visar vi givetvis Innocence och svåråtkomliga kortfilmen Nectar och hennes senaste mästerverk Earwig.

Kvinnliga skräckpionjärer

Women in Horror hyllar i år två regissörer som gjorde skräckfilm när många fortfarande höjde på ögonbrynen åt att kvinnor visade intresse för genren: KATHRYN BIGELOW debuterade med den skitiga vampyrskräckisen Near Dark och har sedan regisserat kultfavoriten Point Break och 2008 blev hon den första kvinnan som fick Oscar för regi och bästa film med The Hurt Locker. ANTONIA BIRD gjorde åtskilligt för brittisk tv, skapade kontrovers med 1994 års Priest och skrev in sig i skräckfilmshistorien med den blodiga satiren Ravenous. Near Dark och Ravenous visas på Klarabiografen.

New Blood: Women strike back!

Kvinnor som går sin egen väg och definitivt inte vänder andra kinden till är ytterligare ett av årets festivalteman. Här förenas så vitt skilda titlar som Tigers Are Not Afraid, The Book of Birdie, The Wind, Revenge, Titane och Slumber Party Massacre. I verkliga livet kan det vara problematiskt att slå in på hämndens väg, i filmens värld finns det få saker som ger större tillfredsställelse än att se rättvisa skipas. Kom med oss och dröm er bort en stund.

SE HELA PROGRAMMET
INFORMATION OM FESTIVALEN

Biljetter hittar du på respektive filmsidorna och kan välja mellan biljett till filmen eller dagspass, silverkort och guldkort.