Witches, Sluts, Feminists: Exploring the Demon Feminine in Film

lördag 6 okt kl 18:00Zita 
Inom konsten, litteraturen och filmen framställs häxan som en mångfacetterad karaktär. Hon är en grym skurk, en flitig hjältinna, en andlig vägledare och en förtjusande förförerska. Hon byter karaktär utefter den historien som berättas, men oavsett är hennes närvaro alltid en spegling eller motsättning av samhällets uppfattning av kvinnlighet.

I år dyker vi djupare in i häxans värld än någonsin med författaren och Miskatonic föreläsaren Kristen J. Sollée i denna fängslande multimediala föreläsning

Under detta samtal kommer Kristen J. Sollée att leda oss i en historisk resa genom häxans framställning i de rörligamedierna, utforska arvet häxan som en ikon av kvinnlig ur-kraft och förtryck, samt som stark feminist symbol. Med sin början i Benjamin Christiansens Häxan från 1922 via Mario Bava's Black Sunday, Häxorna i Eastwick, Den Onda Cirkeln fram till Anna Billers The Love Witch kommer Sollée att diskutera olika perspektiv av häxans roll och tolkning genom tiderna. Genom att koppla samman ledande vetenskaplig forskning om europeiska och amerikanska häxjakter med konst och pop-ockulturella fakta kommer seminariet att dyka in i häxans komplexa arv från forntid till nutid och utforska hur den gudomliga och demoniska kvinnan har utnyttjats för att både skrämma och inspirera olika publiken i årtionden.

Kristen J. Sollée är föreläsare på The New School och grundande Redatrix för Slutist, en sex positiv webbplats som granskar korsningar mellan kön, feminism och det ockulta. Sollées kurs, "The Legacy of the Witch" följer häxan genom historia, popkultur och politik, från Venus Willendorf till The Love Witch. Hennes första bok, Witches, Sluts, Feminists: Conjuring Sex Positive, publicerades av Stone Bridge Press år 2017.

Missa inte att seminariet följs åt av Hexensabbat, en helkväll i häxans tecken.

Seminariet är på engelska och hålls i samarbete med ABF Stockholm och Miscationic Institute of Horror Studies.

OBS! Du behöver inte medlemskort för att gå på seminariet.

Gäst